Vijf tips om bekendheid te geven aan jouw buurtinitiatief

Leidschendam-Voorburg 28 juni 2018

''Wij gebruiken een Whatsappgroep. Daar zit iedereen uit mijn straat in, dus dat hele rijtje kan ik in een klap bereiken'', vertelt een bewoner tijdens het Inspiratiecafé op donderdag 28 juni in Leidschendam. Maar wat als jullie straat of buurt dat nou niet heeft?

Het berichtenbord
Er zijn verschillende manieren waarop je bekendheid kunt geven aan jouw buurtinitiatief. Als je bijvoorbeeld in een wooncomplex of flat woont, dan hebben jullie vast een berichtenbord beneden bij de ingang hangen. Typ een berichtje uit, schrijf hem op met pen of maak er een mooi opgemaakte flyer van en hang die op het berichtenbord. Als je buren langslopen zien ze het vast hangen!

De deur open zetten
''Ik ben vanavond gekomen, omdat ik een netwerk van mantelzorgers wil creëren, zodat als iemand een keer niet kan er altijd een back up opgeroepen kan worden'', vertelt Wendy. Gina die aan dezelfde tafel zit, geeft een tip: ''Je moet de deuren open zetten, dan bereik je de mensen echt wel. Ik ben ook mantelzorger en mijn man en ik hebben een brief in de bus gegooid bij de buren dat we de deur open hebben staan. Dagelijks twee uurtjes. Zo ontstaat er echt wel contact.'' ''Ja, dat doet mijn oom Leo ook!'', zegt een ander aan tafel.

In 2012 bedachten Leo en Netty Olffers het huiskamerproject De Laakse Lente. Een eigenwijze reactie op het sluiten van een buurthuis in Spoorwijk. ''Dat was een buurthuis waar heel veel mensen kwamen en nu dachten we als we nou eens bij die woningen brieven in de bus gooien dat ze bij ons ’s morgens een kopje koffie kunnen drinken; de deur staat open. Dat is gewoon proberen iets op te zetten'', vertelt Netty.

Nextdoor app
Het is niet overal even makkelijk om de deur zomaar open te zetten. Daarom kan de smartphone-app Nextdoor (of een soortgelijke) een handige tool zijn. ''Wij gebruiken Nextdoor al heel lang. Het is een internetdienst en app waarmee je makkelijk contact maakt met je buren. Je kunt er berichten op plaatsen die iedereen die ook Nextdoor heeft in jouw buurt, ziet. Je kunt van alles aan je buren vertellen. Dat de kat vermist is bijvoorbeeld, dat je een ladder hebt liggen die je nooit gebruikt, dat je een oogje in het zeil houdt óf dat je een buurtinitiatief wil opzetten!'' Als je een smartphone hebt kun je de app downloaden via de store.

Whatsapp
Veel mensen hebben een smartphone en gebruiken daarop Whatsapp. Een chatdienst waarmee vrienden, families, maar ook buren in contact blijven. Als je mobiele telefoonnummers van je buren hebt kun je chatgroepjes aanmaken en zo in een klap veel mensen uit jouw straat of buurt bereiken. Doe bijvoorbeeld een oproep voor vrijwilligers of mede-initiatiefnemers.

Flyers, uitnodigingen, ansichtkaarten en brieven
''Met een computer en printer kun je een hoop doen. Ik ben een uurtje achter mijn laptop gaan zitten en heb in Paint een uitnodiging gemaakt voor mijn buurtproject Midzomer Stompwijk'', legt een bezoeker aan het inspiratiecafé in Leidschendam uit. ''Je kunt een brief typen in Word, die een paar keer afdrukken en in de brievenbus bij de buren gooien. Als je het creatiever wilt aanpakken maak je een flyer. Dat kan ook gewoon in Paint, Publisher of PowerPoint. Óf je fietst naar de kantoorboekhandel waar je een paar ansichtkaarten koopt, schrijft daar je initiatief en oproep op en gooit die bij de buren in de bus. Er zijn tal van mogelijkheden.''

Bonustips
Denk ook aan Facebookgroepen, de buurtcommissie of de VvE waar je kunt vertellen over jouw ideeën om de buurt te verrijken.

Heb je meer advies nodig? Vertel ons over jouw plannen. We helpen je graag verder.