Verrijk je Buurt inspiratiecafé brengt mensen in contact

Oegstgeest op 26 maart 2018

''We hebben 15 jaar lang een busje gehad waarmee we de gehandicapten uit Oegstgeest rondbrachten naar leuke uitjes. Dat busje is dit jaar niet door de APK gekomen, dus we zijn op zoek naar geld voor een nieuwe. Voor bijvoorbeeld doktersafspraken is er een regeling vanuit de overheid, maar die is er niet voor gezellige activiteiten en wij vinden het belangrijk dat onze gehandicapten ook leuke dingen doen'', vertelt een buurtbewoner uit Oegstgeest op het Verrijk je Buurt inspiratiecafé maandagavond 26 maart.

Bijna 30 maatschappelijk betrokken buurtbewoners kwamen advies en handvatten ophalen op het Gemeentehuis Oegstgeest aan de Rhijngeesterstraatweg.

Hulpvraag i.p.v. donatieaanvraag

Samen met een aantal medewerkers van de gemeente stonden Fonds 1818-adviseurs Anne de Raaf en Michel Nivard paraat om vragen te beantwoorden. Een terugkerend thema was het bereiken van mensen. ''We hebben ideeën te over, maar hoe moeten we mantelzorgers, dementerenden, eenzamen of vraagverlegen mensen bereiken? Deze groepen zijn vaak geïsoleerd.'' Een hulpvraag waar de adviseurs niet direct antwoord op hebben, maar dankzij de korte lijntje op het inspiratiecafé toch een oplossing kunnen geven. Een medewerker van de gemeente wordt aan zijn jasje getrokken en er ontstaat een gesprek waarin het samenwerken met de thuiszorg genoemd wordt en de buurtbewoner zo weer een stukje dichterbij het realiseren van zijn buurtidee is.

Iedereen uit de regio is welkom

''Ik merk dat ik hier illegaal ben, want ik kom uit Leiden!'', vertelt één van de bezoekers. Of je nu in Zoetermeer, Hillegom, Leiden of Delft woont, iedereen die in de regio woont waarbinnen Fonds 1818 werkt is welkom op elke inspiratiecafé die we organiseren. In de agenda kun je zien wanneer we waar zijn.

Aandacht voor buurtideeën

In Oegstgeest is tijdens het inspiratiecafé vooral behoefte aan sparren, brainstormen en meedenken over hoe je publiciteit krijgt voor dingen. ''Wij willen een denktank creëren wat vluchtelingen met een verblijfsvergunning helpt aan een betaalde baan, desnoods een stageplaats. Ik ga zelf wel eens langs bij de Jumbo bijvoorbeeld om te vragen of ze iemand nodig hebben om vakken te vullen en dan breng ik zo’n persoon die nieuw is hier in Nederland, in contact. Ik heb niet per se geld nodig voor mijn buurtidee, maar wel publiciteit in de lokale krant bijvoorbeeld, zodat ik bedrijven kan oproepen deze mensen gewoon eens even te spreken.''

Samenwerkingspartners vinden

Een ander groepje mensen is naar het café gekomen om van de gemeente te horen waar precies de 6-minuten reanimatiezones zitten. ''Wij willen een AED in de buurt. Daarom zijn we begonnen met een groepje bewoners om een reanimatiecursus te doen, zodat we zo’n AED weten te gebruiken. Maar waar kunnen we nou zien of er ergens in de buurt al een AED hangt en of onze straat al behoort tot een 6-minutezone?'' Projectadviseur Anne geeft de mannen mee dat ze het beste contact kunnen opnemen met de Hartstichting en zodra ze de financiering willen regelen voor de aanschaf, het onderhoud en de beveiliging van AED’s, ze bij Fonds 1818 kunnen aankloppen.

Gemeente Oegstgeest maakt extra geld vrij voor burgerinitiatieven

Op het inspiratiecafé nam Mirjana Pannekoek, Beleidsmedewerker, tijdelijk het podium om te vertellen dat de gemeenteraad van Oegstgeest in 2018 extra geld, namelijk € 50.000, heeft vrijgemaakt voor burgerinitiatieven binnen het sociaal domein. Initiatieven die gerelateerd zijn aan deze onderwerpen komen potentieel in aanmerking voor subsidie van de gemeente Oegstgeest: eenzaamheid, mantelzorg, dementie en vraagverlegenheid.