Projecten

Kennis en ervaring: lokale fondsen dragen bij aan vele mooie initiatieven van maatschappelijk betrokken burgers. 

Samen kerstinkopen doen

Voor de vierde keer op rij organiseert Wijkcentrum Wippolder in Delft een koffieochtend in het tuincentrum in Zoetermeer. Het tuincentrum staat in de decembermaand vol met kerstbomen, -ballen en zingende pinguïns.

Huiswerkbegeleiding

“Jongens, hou op met praten en ga aan het werk”. De decibelmeter in het buurthuis Vlietwijk in Voorschoten schiet even omhoog, maar de rust keert snel weder. Acht leerlingen van de middelbare school maken na school in de woonkamer van Vlietwijk hun huiswerk.

In de Schoolmeesterstraat in Laak branden in deze donkere dagen voor kerst ’s avonds de zelfgemaakte kerstboompjes aan de gevels van de huizen.
Aan de rand van Wassenaar ligt een niet onderhouden berm waar dagelijks vele Wassenaarders overheen gaan. Buurtvereniging Horst en Duin wil deze berm verfraaien met bloemen en struiken, zodat wandelaars, hondenuitlaters en fietsers kunnen genieten van de kleuren en het aanblik.
Bovenop de Lindoduin in Scheveningen staat al vijftig jaar de welbekende Lindoduinflat, dat volgens de woningcorporatie nodig aan verbouwing toe is. Om deze verbouwing te realiseren moeten de huidige bewoners uit de flat tijdelijk verhuizen. Reden genoeg om een ode te brengen aan de flat en haar bewoners, in een boek. Het boek werd gepresenteerd op een gezellige middag in MuZee in Scheveningen.
De Ontdek je Buurt BBQ is een bijzonder project uit Leidschendam. Het is namelijk niet zomaar een buurtbarbecue, maar eentje waarop statushouders elkaar konden ontmoeten. Het initiatief kwam van Haimanot. Zelf ooit als vluchteling naar Nederland gekomen begrijpt zij waar nieuwkomers in de samenleving tegenaan lopen.
In de jaren dertig van de vorige eeuw werd door de Nutsspaarbank, de basis van Fonds 1818, het schoolsparen bedacht. Kinderen konden zegeltjes kopen in de klas en zo een leuk zakcentje bij elkaar sparen. Nu bijna 80 jaar later wordt dit idee opnieuw gebruikt bij basisschool de Klimboom in Zoetermeer. Dit keer sparen de kinderen niet voor hun eigen portemonnee, maar voor gezamenlijke klim- en speeltoestellen voor op het schoolplein, waar de hele buurt gebruik van maakt.
Tijdens een doorsnee schilderworkshop met een aantal buren in Leiden kwam Gert Versluis al pratend op het idee om niet alleen voor de naaste buren, maar voor de hele wijk een schildermiddag te organiseren. "Dat is leuk voor de mensen, dan kunnen ze elkaar beter leren kennen en het verrijkt je creatieve geest", vertelt Gert.
Ontbijten op de Molendijk
In het buitengebied van Leidschendam staan de drie iconische molens aan de Stompwijkseweg. Deze drie molens vormden op zondag 15 juli 2018 het decor voor het Midzomer Molendijk Ontbijt.
Warm in de wijk
Ruim vierhonderd bewoners van de Vruchtenbuurt in Den Haag zoeken een alternatieve manier om hun woning te verwarmen. ‘Het is gaaf om op de troepen vooruit te lopen.’
Kickbokslessen in Morgenstond
Twintig tieners schoppen op commando tegen stootkussens, synchroon en hard. Er wordt serieus getraind, op vrijdagavond in een gymzaal in de Haagse wijk Morgenstond. Een uur eerder hielpen ze de trainer nog kickboksles geven aan een groep jongere kinderen. Onder hen de achtjarige Jennifer. Moeder Claudia kijkt goedkeurend toe vanaf de zijlijn: ''Ze vertrouwt deze jongens.''
Pluktuin Ackerswoude
Veel bewoners willen de buurt groener maken, met geveltuintjes of het opknappen van een speeltuintje. Inwoners van nieuwbouwwijk Ackerswoude in Pijnacker kwamen met het plan voor een pluktuin aan de Brink. De perkjes en paden zijn inmiddels aangelegd, in de vorm van een groot blad.
Hondenlosloopplek in Stompwijk opgeknapt
Verrijk je Buurt helpt kleine plaatselijke initiatieven van de grond komen, in samenwerking met wijkmanagers. Een van hen is Penchi Harteveld van de gemeente Stompwijk die als wijkmanager een brug tussen bewoners en de gemeente slaat en zo een drassige hondenlosloopplek heeft helpen opknappen.
Vier studenten aan het HALO International Sports Management namen het initiatief om een Beach Tennis Toernooi te organiseren voor vluchtelingen uit het AZC in Rijswijk. Op 20 januari 2018 heeft het toernooi plaatsgevonden in de Sportcampus in Zuiderpark.
Een leerrijke speelplek in Spoorwijk
Leren timmeren, boren en knutselen; de kinderen van de Kinderclub in Spoorwijk kunnen onder begeleiding van vrijwilligers op een speelse manier hun creatieve talenten ontwikkelen. “De kids krijgen de vrijheid om te kiezen wat ze willen maken.''
Nieuwjaarsconcert 2018 in Merenwijk
Om meer saamhorigheid in de wijk te creëren heeft de Merenwijk in Leiden al voor de derde keer op rij een nieuwjaarsconcert gehouden. De entree is gratis, de muziek varieert van Bach tot the Beatles en na afloop is er gelegenheid om met elkaar na te praten en iets te drinken.
Conversatielessen in Delft
Elke woensdag- en vrijdagochtend fietst Mariëtte de Bruijn naar Buurthuis Het Voorhof in Delft om conversatieles te geven. Twee groepen vrouwen van heel verschillende nationaliteit, leeftijd en achtergrond komen op deze ochtenden om half tien bijeen met als doel: samen Nederlands praten.
Fleurige boomspiegels in Den Haag

“De ruimte rondom de bomen in onze straat kunnen we mooi beplanten”, zo luidde het goede voornemen van een groep enthousiaste bewoners van de Haagse Valeriusstraat. 

De Coornherstraat in Leiden is veranderd in een vrolijk kleurenspektakel. Onder begeleiding van echte kunstenaars hebben buurtkinderen zichzelf overtroffen.

Buurtfeest

Gewoon een ouderwets straatfeest, dat kan natuurlijk ook. De Valk-, Patrijs-, Ooievaars- en Waterhoenstraat in Lisse bestonden 50 jaar, goede reden voor een feest. 

Sport en spel voor kleuters en tieners in Leidschenveen

Een paar jaar geleden had niemand ervan gehoord: Leidschenveen Leeft, maar nu vormt de immense feesttent jaarlijks het middelpunt van de wijk en vinden tal van Nederlandse topartiesten hun weg naar dit muziekfestijn. In de 2017-editie kreeg het dagprogramma een sportief accent.