Potentieel groot probleem opgelost met een klein idee

Den Haag centrum op 23 april 2018

Vaker komt het fonds aanvragen tegen waarin een potentieel groot probleem aangekaart wordt. Zo kwam er op het inspiratiecafé begin april in Scheveningen een meneer langs die een blauwalgenprobleem opgelost wilde hebben, zodat de mensen bij mooi weer in de sloot kunnen zwemmen zonder ziek te worden.

Populair onderwerp: eenzaamheidsbestrijding
Een ander veelvoorkomend potentieel groot probleem is de bestrijding van eenzaamheid. Niet alleen onder ouderen, ook steeds meer jongeren kampen met eenzaamheidsproblemen. Vaak omdat ze weinig fysiek sociaal contact hebben. Het kan soms overweldigend zijn om zo’n probleem aan te willen pakken, omdat het gaat om een grote hoeveelheid mensen en de perceptie bestaat dat het niet zo gemakkelijk is om op te lossen. Belangrijk om in het achterhoofd te houden is dat de wereld er morgen niet opeens anders uitziet. Begin met een klein idee en wie weet los je daarmee wel een heel groot probleem op.''Ik woon in het centrum van Den Haag vlakbij de Denneweg en de Mauritskade en ik organiseer buurtcafés. In eerste instantie voor ouder wordende bewoners. Dat café heeft al vijf keer plaatsgevonden, elke tweede dinsdag van de maand in de Haagse kunstkring. Het is goedbezocht. Sommige ochtenden zijn er wel 50 bezoekers en er komen steeds meer nieuwe mensen bij.
De ene keer nodigen we de wijkpolitie uit om te vertellen hoe je je huis inbraakbestendig maakt, de andere keer komt het buurthuis vertellen hoe de wijkbus werkt, we praten over de veiligheid in de buurt, de wijkpolitie deelt contactgegevens uit, etc. Zo geven we steeds een soort noodzaak om langs te komen. Wat er dan gebeurd is dat de mensen met elkaar gaan praten, ze leren andere mensen kennen, mensen komen elkaar op straat tegen en hebben een onderwerp om over te praten, er ontstaan vriendschappen en hopelijk spreken ze buiten het buurtcafé af om naar het theater of de film te gaan. De sfeer is het allerleukst. Het werkt als een olievlek.''

In Amsterdam zijn er soortgelijke projecten, die 'stadsdorpen' worden genoemd. Het doel is om stadsmensen minder individualistisch te laten leven.

''Nou, dit loopt, maar we willen het tot een hoger niveau tillen en ook jongeren betrekken. Ik hoorde iemand zeggen dat als er in onderzoeken gesproken wordt over eenzaamheid dat het gaat over mensen vanaf 19 jaar. Dat is vreselijk jong en als het op die leeftijd al aangepakt wordt, werpt het hopelijk zijn vruchten af voor de rest van zo iemands leven.

Voor elk buurtcafé denken we na over onderwerpen die interessant zijn voor een bepaalde categorie. Het organiseren van de buurtcafés en het bedenken van onderwerpen lukt ons wel. Waar we Fonds 1818 voor nodig hebben is om de huur van een expositieruimte in de Haagse Kunstkring te betalen, sprekers te betalen, consumptie, drukwerk voor folders, aardigheidjes voor sommige mensen die hand- en spandiensten verrichten en ik zou het leuk vinden als we uitstapjes kunnen maken met de mensen.''

Heb jij ook een idee om jouw buurt veiliger, nuttiger, mooier of gezelliger te maken? Vertel het ons! Misschien werkt jouw idee ook als een olievlek.