Ontdek je Buurt BBQ in Leidschendam

De Ontdek je Buurt BBQ is een bijzonder project uit Leidschendam. Het is namelijk niet zomaar een buurtbarbecue, maar eentje waarop statushouders elkaar konden ontmoeten. Het initiatief kwam van Haimanot. Zelf ooit als vluchteling naar Nederland gekomen begrijpt zij waar nieuwkomers in de samenleving tegenaan lopen. 

Haimanot vertelt: ''Ik heb gemerkt dat vrouwelijke vluchtelingen vaak thuis blijven. Ook wanneer ze persoonlijk worden uitgenodigd voor activiteiten in de omgeving en in buurtcentra. Het zit vaak in de cultuur dat moeders voor de kinderen zorgen en ze vinden het dan ook ongebruikelijk om oppas in te schakelen. De vrouwen krijgen zo geen gelegenheid anderen te leren kennen.'' Voor dit probleem heeft Haimanot een oplossing bedacht. De zorgtaak van de moeders werd voor een middag uit handen genomen door Woej, een organisatie voor sociaal werk. Ook de Speel-o-theek zorgde voor afleiding voor de kinderen. Ze gingen tekenen en kleuren, waardoor de moeders kennis met elkaar konden maken en met verschillende instanties waar ze welicht wat aan hebben. Zo waren er informele gesprekken over vrouwenbesnijdenis, voorbehoedsmiddelen en andere gezondheidszaken. Deze gesprekken werden geleid door de GGD. Alle bewoners van Leidschendam waren welkom. Een paar hebben daar gehoor aan gegeven en kwamen vertellen over het aanleggen van een moestuin en wat er allemaal wel en niet op Nederlands grond wil groeien, in de hoop dat de moeders zelf moestuintjes zouden aanleggen.

Om de dag af te sluiten werd er een traditionele koffieceremonie gehouden.''Hmmm, ik ruik Afrika'', zuchtte een van de bezoekers. Aan het eind van de avond ging iedereen naar huis met een tasje met groenten uit de buurt, mooie tekeningen, nieuwe contacten en een hoofd vol informatie.