Moet mijn project in het Fonds 1818-jubileumjaar plaatsvinden?

Rijswijk 27 september 2018

''Ik denk niet dat we voor het einde van 2018 ons initiatief rond hebben, maar kunnen we dan wel nog via Verrijk je Buurt donatie aanvragen?'', vraagt buurtbewoner Ewout tijdens het Verrijk je Buurt inspiratiecafé in Rijswijk.

Verrijk je Buurt in 2018
Verrijk je Buurt is een jubileumproject van Fonds 1818. Met dit project viert het fonds het 200-jarig bestaan van de Nutsspaarbank en Fonds 1818 samen. De missie is om minimaal 200 buurtinitiatieven te ondersteunen, ín 2018. Alles wat straten of buurten gezelliger, nuttiger, mooier of veiliger maakt, komt in aanmerking. Er is veel mogelijk en we denken graag met je mee. We bieden allereerst advies en handige tips zodat je jouw idee kunt omzetten in een plan. Daarna kun je via dat plan een geldbedrag krijgen tot maximaal € 3000.

Sinds januari 2018 zijn de projectadviseurs van het fonds op pad met Verrijk je Buurt. We bezoeken 19 gemeenten in ons werkgebied. Gemiddeld spreken we daar tussen de 25 en 40 bewoners met goede ideeën voor hun buurt. De bewoners komen langs om voorbeelden te krijgen, om praktische vragen te stellen, om te sparren met andere bewoners of projectadviseurs, en om simpelweg connectie te krijgen met de buurt.

Op 16 oktober vindt het laatste inspiratiecafé plaats in gemeente Pijnacker-Nootdorp. 

Aanvraag indienen
Indienen kan tot uiterlijk 31 december 2018 00.00 uur. Het maakt dan niet uit als jouw buurtproject plaatsvindt in 2019. Houdt er rekening mee dat de behandeltijd maximaal vier weken duurt.

Voorbeeld: je stuurt een aanvraag in op 31 december om 20.00 uur (zodat je nog mee kunt doen met het nieuwjaarsfeestje!). Jouw aanvraag wordt uiterlijk 3 januari 2019 beantwoord door Marjet van Os, projectleider Verrijk je Buurt. Dan heb je uiterlijk 31 januari 2019 goedkeuring of afkeuring van jouw aanvraag. Als je aanvraag is goedgekeurd, dan kun je het buurtplan dus ná 31 januari uitvoeren (lees: kosten maken).

Aanvragen die ná 31 december 2018 worden ingediend, worden niet automatisch in behandeling genomen. Zorg ervoor dat je in dat geval contact opneemt via info@fonds1818.nl.

Buurtproject doorzetten in 2019
''Wij zijn in juli begonnen met het project Power Up. Dat is voor mensen van 16 t/m 36 jaar, die sociale beperkingen hebben, zoals autisme. Vaak durft deze groep geen contact te maken met anderen, waardoor ze zich eenzaam voelen. Mijn vriend en ik hebben besloten deze groep te helpen uit hun schulp te kruipen'', vertelt Eline, jongerencoach bij Welzijn Rijswijk. ''Er is voor deze leeftijdsgroep weinig tot niks te doen in de buurt en dat gat willen wij opvullen, want we merken dat er behoefte aan is.

Via Welzijn Rijswijk komen we in contact met de jongeren. We vertellen over de spelletjesavonden die we elke vrijdag organiseren, hier in Het Oude Raadhuis in Rijswijk. We spelen interactieve spelletjes om ze aan de praat te krijgen. Denk aan rollenspellen zoals 'wolven'. Zo’n tien jongeren doen wekelijks mee en dat is top, maar we willen nu een stap verder zetten. We willen bordspellen kopen en kooklessen geven, maar bijvoorbeeld ook helpen bij het doen van belastingaangifte, het aanvragen van toeslagen bij de belastingdienst en bij alles wat er komt kijken als je op jezelf gaat wonen. Daar is enorme vraag naar'', vervolgt Eline.

Het organiseren van kooklessen blijkt lastig voor Eline en haar vriend. Ze kunnen geen gebruik maken van Het Oude Raadhuis, dus moeten ze een andere ruimte zoeken. Ook hebben ze zelf geen specifieke expertise rondom belastingen, dus ze moeten een specialist inhuren. Daarvoor gaat Eline een aanvraag indienen bij Fonds 1818. ''Ik verwacht niet dat we binnen nu en twee maanden opeens een geschikte ruimte hebben waar we een keuken kunnen bouwen. Dat zal eerder in 2019 rondkomen.''

Projectadviseur Irene heeft Eline geadviseerd om allereerst hun plannen goed op papier te zetten en dan concreet aan te geven wat ze van Fonds 1818 nodig heeft. Ze kan misschien een ruimte ter beschikking krijgen via Welzijn Rijswijk of via gemeente Rijswijk. Als daar al een keuken in zit, dan heeft Eline wellicht geld nodig voor de aanschaf van borden, pannen, ander keukengerei, maar ook ingrediënten én soms voor het inhuren van een kok. Daarnaast zal ze een aanvraag kunnen indienen voor het inhuren van een belastingspecialist. Dat ze deze aanvraag indient in 2018 en gebruik maakt van de donatie in 2019, maakt voor Fonds 1818 niet uit.