Kerst in de Schoolmeesterstraat

In de Schoolmeesterstraat in Laak branden in deze donkere dagen voor kerst ’s avonds de zelfgemaakte kerstboompjes aan de gevels van de huizen. Initiatiefneemster Corien vertelt: “Vroeger waren we een heel hechte straat. Door verhuizingen is dat minder geworden, maar sinds vorig jaar proberen we iedereen weer bij elkaar te krijgen. Zo hebben we burendag gedaan, halloween en hebben we deze zomer dieren van koper geknutseld met lichtjes op zonne-energie. Die dieren zie je overal boven de deuren staan. En voor de kerst maken we kerstboompjes voor in de vlaggenstokken”.

De kerstboompjes worden onder genot van exotische hapjes en warme chocomel versierd door de vrouwen, terwijl de mannen uit de straat druk bezig zijn met het zagen van de bevestigingssystemen. Ook worden er in een aantal voortuinen in de straat gemeenschappelijke kerstbomen neergezet, om nog meer in de kerststemming te komen. Corien vertelt: “ Er wonen hier zoveel nationaliteiten, zowel Polen en Spanjaarden als mensen uit India, Marokko en Hollanders. Iedereen draagt zijn steentje bij met de festiviteiten in de straat. Zo leren we elkaar goed kennen. Ook zijn dit soort middagen een goede gelegenheid om, als er problemen in de straat zijn, deze met zijn allen te bespreken.

Hoofdinitiatiefneemster Susanne vertelt: “We zijn heel blij dat Fonds 1818 dit soort initiatieven steunt. We hebben niet alleen geld gekregen voor de materialen voor de kerstboompjes, maar ook voor het aanschaffen van de partytent, de muziekbox en een frituurpan. Met oudjaar kunnen we nu met de hele straat oliebollen bakken en ze samen buiten opeten. Ook hoop ik dat Nederland het een beetje goed gaat doen tijdens het EK, dan komt dit alles ook natuurlijk weer goed van pas. Dan kijken we met de hele straat de wedstrijden. Daar heb ik nu al zin in!”