Inspiratie

Pijnacker-Nootdorp 16 oktober 2018
‘’Als het plan wordt goedgekeurd, waar gaat het geld dan heen? Ik kan het donatiegeld niet ontvangen op mijn rekening, want ik krijg een uitkering en dat zou problemen kunnen opleveren’’, vertelt Coby tijdens het inspiratiecafé in Pijnacker. Andere aanvragers vinden het eng om een groot geldbedrag te beheren en hebben dus liever niet dat het op hun persoonlijke rekening staat.
Zoeterwoude 9 oktober 2018
‘’Ons project Fietsmaatje geeft mensen die niet zelf meer kunnen fietsen de gelegenheid om een ritje te maken op een duofiets. Dat geeft ze dat gevoel van vrijheid wat je hebt als je fietst, maar je hoeft niet zelf te trappen, sturen en evenwicht te bewaren’’, vertelt Greetje, bezoeker aan het inspiratiecafé in Zoeterwoude.
Leiderdorp 25 september 2018
‘’Een stichting klinkt zo groot’’, zegt Kristel bezorgd, bewoner in Leiderdorp en deelnemer aan het inspiratiecafé daar. ‘’Dan moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel en een notariële akte opstellen, je moet elke maand loonbelasting aangeven als je mensen in dienst hebt. Dat is gewoon te groot voor ons.’’
Rijswijk 27 september 2018
‘’Ik denk niet dat we voor het einde van 2018 ons initiatief rond hebben, maar kunnen we dan wel nog via Verrijk je Buurt donatie aanvragen?’’, vraagt buurtbewoner Ewout tijdens het Verrijk je Buurt inspiratiecafé in Rijswijk.
Midden-Delfland 19 september 2018
Astrid woont in Den Hoorn en voert geregeld met haar buren een klucht op. ‘’Twee jaar geleden hebben we zes avonden gespeeld. Ruim 700 mensen hebben het optreden gezien’’, vertelt ze. Astrid helpt met haar klucht een grote hoeveelheid mensen aan samenkomst, vriendschap, ontspanning en betrokkenheid. Het avondje entertainment werkt als een sneeuwbaleffect in het dorp. Er zijn natuurlijk ook projecten die niet zoveel mensen trekken, maar even belangrijk zijn voor de sociale cohesie.
Noordwijkerhout 2 oktober 2018
Een speeltuin, vlindertuin, moestuin of een tafeltuin. Als je plannen hebt om iets blijvends te plaatsen in de openbare ruimte, is het verstandig om eerst bij de gemeente te checken of jullie plan is toegestaan.
Wassenaar 17 september 2018
Veel aanvragen over buurtinitiatieven gaan over de betrokkenheid van bewoners met elkaar en met de leefomgeving. Of dat nu oud met jong is, nieuwe bewoners met bestaande bewoners of vluchtelingen met de rest van de wijk, veel mensen willen dat bewoners meer betrokken zijn. Maar hoe krijg je dat voor elkaar als je in eerste instantie geen connectie met elkaar hebt?

Het idee voor een buurtproject is er. Nu zijn er mensen nodig die de handen uit de mouwen willen steken. Hoe benader je die mensen en hoe maak je ze enthousiast om mee te doen? 

Van simpel buurtfeest naar onvergetelijke ervaring
Bij Fonds 1818 komen geregeld aanvragen binnen voor buurtbarbecues en -feesten om de sociale cohesie in een wijk te verbeteren. Een goed idee, maar onthoud: als mensen samen dóen, leren ze elkaar sneller en beter kennen. Dus zorg voor activiteiten op jullie buurtfeest, daarmee zet je aan om ervaringen te delen.
Als mensen elkaar ontmoeten, gebeuren er dingen
Leiden 25 april 2018
Gezamenlijke activiteiten, zoals een kookwedstrijd, sportactiviteit, wandelroute of een zangcompetitie, maken dat mensen nader tot elkaar komen. Ze raken aan de praat en er ontstaan verbindingen. ''Wij proberen voor iedereen met een ondersteuningsvraag in Leiderdorp een zo normaal mogelijk leven te creëren met gezellige activiteiten'', vertelt vrijwilliger Nadia tijdens een inspiratiecafé in Leiden.
Leidschendam-Voorburg 28 juni 2018
‘’Wij gebruiken een Whatsappgroep. Daar zit iedereen uit mijn straat in, dus dat hele rijtje kan ik in een klap bereiken’’, vertelt een bewoner tijdens het Inspiratiecafé op donderdag 28 juni in Leidschendam. Maar wat als jullie straat of buurt dat nou niet heeft?
Delft 12 juni 2018
Geregeld komen we bewoners tegen die dezelfde ideeën hebben, maar dat niet van elkaar weten. Op het inspiratiecafé op 12 juni in Delft zaten Roxanne en Petra bij elkaar aan tafel en hadden nietsvermoedend hetzelfde idee voor hun buurt.
Zoetermeer op 22 mei 2018
''Is er geld om initiatieven te onderhouden, voort te zetten en eventueel te ontwikkelen?'', vraagt een Zoetermeerder op 22 mei in het Forum. Fonds 1818 denkt graag mee over het voorzetten van goede initiatieven én steunt die ook financieel wanneer geconstateerd wordt dat dat nodig is. Het is mogelijk om een nieuwe aanvraag in te dienen voor hetzelfde of een soortgelijk project.
Voorschoten - Wassenaar op 16 mei 2018
‘’We hebben de ruimte, vergunningen en een budget van de gemeente om een speelplek in onze buurt te creëren. Maar we hebben net even meer geld nodig om het écht af te maken’’, vertelt een actieve moeder tijdens het inspiratiecafé in Voorschoten op 16 mei.
Katwijk op 15 mei 2018
‘’Ik ben bij Fonds 1818 terechtgekomen door gewoon te googelen. Ik heb ze aangeschreven, maar helaas werd mijn aanvraag niet gehonoreerd’’, vertelt Anita Geerlings, die zich De Stadsboerin van Katwijk noemt.
Leidscheveen-Ypenburg op 12 april 2018
‘’Ik woon sinds twee jaar in Ypenburg. Zelf kom ik uit het centrum van Den Haag waar van alles wordt georganiseerd voor en door buurtbewoners. Dat mis ik hier in Ypenburg, het gemeenschapsgevoel, het gevoel dat je deel uitmaakt van een buurt’’, vertelt Sara, een jonge moeder, donderdagavond 12 april tijdens een Verrijk je Buurt inspiratiecafé.
Den Haag centrum op 23 april 2018
Vaker komt het fonds aanvragen tegen waarin een potentieel groot probleem aangekaart wordt. Zo kwam er op het inspiratiecafé begin april in Scheveningen een meneer langs die een blauwalgenprobleem opgelost wilde hebben, zodat de mensen bij mooi weer in de sloot kunnen zwemmen zonder ziek te worden.
Den Haag centrum op 23 april 2018
‘’Vanwege de VCP palen rondom het centrum van Den Haag is o.a. de Van der Duynstraat niet meer veilig. Wij gingen er jaren geleden wonen, omdat je er kon batmintonnen op straat; zo rustig was het. Maar de rust heeft plaats moeten maken voor chaos en ongelukken’’, vertelt een bezoeker aan het inspiratiecafé op 23 april in het Nutshuis.
Haagse Hout op 19 april 2018
‘’Als vrijwilliger bij Wijkcentrum Mariahoeve kom ik veel vrouwen tegen die graag naailes willen volgen. Dus mijn idee is om hier in het wijkcentrum naailes te geven, maar daar heb ik natuurlijk machines en materialen voor nodig’’, vertelt een mevrouw op donderdagavond 19 april op het inspiratiecafé in Haagse Hout.
Loosduinen op 16 april 2018
‘’Sinds vier maanden woon ik in Loosduinen en ik zoek connectie met de buurt, daarom ben ik vanavond hier. Terwijl ik naar mijn buurtgenoten luister schiet me iets te binnen. Er zijn wel eens asociale mensen die hondenpoep niet opruimen, maar er zijn ook mensen die simpelweg niet kunnen bukken om het op te rapen en daar heb ik zojuist iets op bedacht’’, vertelt Albert Jan tijdens het inspiratiecafé op maandagavond 16 april in ‘t Haags Popcentrum Loosduinen.
Scheveningen op 9 april 2018
''Ik woon hier al mijn hele leven en ik wil weten wat er in mijn buurtje gebeurt, daarom ben ik vanavond gekomen'', antwoordt een Scheveningse (72) maandagavond 9 april op het inspiratiecafé in Muzee, als de vraag wordt gesteld waarom zij langs is gekomen.
Laakkwartier op 5 april 2018
''Wij willen een kinderschoonmaak organiseren! De Nationale Schoonmaakdag (red. Landelijke Opschoondag) valt op een schooldag, dus wij kunnen dan niet meedoen, maar we vinden het wel belangrijk dat het schoon wordt in de wijk'', vertelt een groepje enthousiaste meisjes donderdagavond 5 april, tijdens een Verrijk je Buurt inspiratiecafé.
Transvaalkwartier op 29 maart 2018
''We hebben nog met niemand contact gehad over ons idee en we hebben er nog niks mee gedaan, dit inspiratiecafé is ons startpunt'', vertelt Natalie (31), bewoner aan de Boekhorststraat in het Makerskwartier in Den Haag. Een leegstaande ruimte onder haar appartement en de drang om een muziekproject te starten voor kinderen, heeft haar bewogen naar het Verrijk je Buurt inspiratiecafé te komen op donderdagavond 29 maart.
Oegstgeest op 26 maart 2018

''We hebben 15 jaar lang een busje gehad waarmee we de gehandicapten uit Oegstgeest rondbrachten naar leuke uitjes. Dat busje is dit jaar niet door de APK gekomen, dus we zijn op zoek naar geld voor een nieuwe.

Teylingen op 15 februari 2018
‘’Samen met een paar buurtbewoners hadden we het idee om een vervallen grasveldje nuttig te maken. We zijn gaan googelen op alle mogelijke fondsen, die zijn we gewoon gaan schrijven, dan krijg je een eerste positieve reactie en realiseer je je dat het niet zo ingewikkeld is’’

Pagina's