''Sinds vier maanden woon ik in Loosduinen en ik zoek connectie met de buurt, daarom ben ik vanavond hier. Terwijl ik naar mijn buurtgenoten luister schiet me iets te binnen. Er zijn wel eens asociale mensen die hondenpoep niet opruimen, maar er zijn ook mensen die simpelweg niet kunnen bukken om het op te rapen en daar heb ik zojuist iets op bedacht'', vertelt Albert Jan tijdens het inspiratiecafé op maandagavond 16 april in 't Haags Popcentrum Loosduinen.
Omdenken
Albert Jan: ''Heel vaak denken mensen dat het onwil is, maar misschien is dat niet altijd zo. Ik zie het zelf gebeuren. Een heel oude mevrouw laat haar tackel uit en die heeft al moeite met lopen, laat staan dat ze moet bukken om de hondenpoep op te rapen. We mogen er niet altijd zomaar vanuit gaan dat bepaalde dingen zijn zoals jij denkt. Als je het verhaal achter iemand kent, dan zal je zien dat het niet altijd asociaal gedrag of onwil is.''
Sinds Albert Jan in Loosduinen woont is hij aangesloten bij de buurtwhatsappgroep. Daarin zitten betrokken buren die elkaar op de hoogte houden van opvallende dingen, om zo hopelijk bijvoorbeeld inbraak te voorkomen of zaken op te lossen, zoals het hondenpoepprobleem. ''Als we nou jongeren met ouderen koppelen, dan zorgen we dat er minder vuiligheid in onze straten ligt, en we zorgen ervoor dat de ouderen een praatje kunnen maken met iemand'', vervolgt Albert Jan, ''We horen vaak dat ouderen eenzaam zijn. Met een wandelmaatje is er weer gelegenheid om met iemand te praten. Het lijkt me fantastisch om op deze manier generaties met elkaar in contact te brengen.''
Het idee van Albert Jan is ontstaan tijdens het Verrijk je Buurt inspiratiecafé en moet op praktisch vlak nog goed uitgedacht worden. Zo gaat hij nadenken hoe hij jongeren bereid kan krijgen mee te wandelen om hondenpoep op te ruimen.
Net als andere deelnemers met een idee heeft Albert Jan een tasje meegekregen. Daarin zitten tools zoals brainstormkaarten en een zogenoemd canvas, waarmee hij thuis zijn idee verder kan uitdenken.
Op reis in eigen land
In Loosduinen wonen relatief veel kinderen. Veel van die kinderen gaan nauwelijks of helemaal nooit op vakantie en zitten zich al gauw te vervelen in de zomer. Een tweetal moeders heeft daarom bedacht om een 'wereldreis' te organiseren op het Cantateplein. ''We denken aan een week lang een reis om de wereld. Elke dag zijn we zogenaamd in een ander land. We toveren het Cantateplein de ene dag om in Turkije, met kookworkshops voor de kinderen die in het Turks gegeven worden, de andere dag is het plein omgetoverd in Suriname, met Surinaams eten, muziek en spelletjes, en zo komt elke dag een ander land aan de beurt.''
Zo’n 30 jaar geleden was het op de Cantateplein jaarlijkse kost. Kinderen konden aan allerlei activiteiten meedoen in de zomervakantie. Op die manier hadden ze ook leuke dingen te vertellen wanneer ze de eerste dag na de zomer weer in de klas zaten. De afgelopen jaren wordt er niets meer georganiseerd. ''Het is zonde dat dit er niet meer is, want wij tellen al ruim 240 kinderen die niet op vakantie gaan'', vertelt een van de moeders.
''We hebben een flyer gemaakt die we langsbrengen bij de scholen in de buurt en we vragen ondernemers of ze kunnen helpen met broodjes, fruit en smoothies. We willen de verschillende etnische groepen vragen samen te werken voor het eten, de muziek en spelletjes uit de verschillende landen. Zo kunnen de kinderen, net als wanneer je echt op reis gaat, kennismaken met andere culturen. Ook vergroot dit de sociale cohesie en hebben we met z’n allen een leuke week. We denken daarnaast nog aan educatieve en sportieve elementen.
Wij weten al precies wat we willen, we hebben alleen nog wat financiering nodig.''
De Verrijk je Buurt inspiratiecafés zijn bedoeld voor maatschappelijk betrokken bewoners die in elke fase van een project kunnen zitten. Of je nu enkel bedacht hebt dat je iets goeds wilt doen of dat je al een uitgewerkt plan hebt, iedereen met de intentie is van harte welkom. Kijk hier wanneer we waar zijn.
De Communitybuilder
Sinds begin april 2018 zijn er in gemeente Den Haag communitybuilders die een brug slaan tussen wijkorganisaties en het stadhuis of stadsdeelkantoren. Communitybuilder Gaby de Vries is actief in Loosduinen en probeert met zijn werk alles vanuit de gemeente toegankelijk te maken. ''Iedereen die wil samenwerken voor een maatschappelijk doel, kan beroep doen op een communitybuilder. Wij staan ook in de klei. We werken bijvoorbeeld samen met Vóór Welzijn en andere instanties om buurtinitiatieven op weg te helpen.''