“Het enige wat ik mis is het uitzicht op zee”

Bovenop de Lindoduin in Scheveningen staat al vijftig jaar de welbekende Lindoduinflat. Een markant gebouw dat volgens de woningcorporatie nodig aan verbouwing toe is. Om deze verbouwing te realiseren moeten de huidige bewoners uit de flat tijdelijk verhuizen. Reden genoeg voor tekstschrijfster Annemieke, bewoonster van de Hoog Lindoduin en fotografe Esther, kleindochter van oud-bewoners, om een ode te brengen aan de flat en haar bewoners. Dit deden ze door een boek uit te brengen met verhalen over de flat en haar oud-bewoners. Het boek werd gepresenteerd op een gezellige middag in MuZee in Scheveningen.

Veel bewoners van de flat hebben warme herinneringen aan de periode dat ze op de Lindoduin hebben gewoond. Zo vertelt huisbaas Herman “Ik ben vijftien jaar huismeester geweest van de flat. Natuurlijk was er soms gedoe. Zo werd de kerstversiering in de hal elk jaar gejat en gingen er een hoop roddels rond. Maar je had óók altijd aanspraak en we hielpen elkaar allemaal. Dat is een hele warme herinnering.” Een andere oud-bewoner vult aan: “Ik ben nu negentig. Twintig jaar geleden ben ik in de flat komen wonen en dat was het eerste mooie huis waar ik in terechtkwam. Centrale verwarming en warm water, dat had ik daarvoor allemaal niet. Het is heel moeilijk om dan weg te moeten. Hoewel ik niet mag klagen, ik heb er iets moois voor teruggekregen.”
Niet alleen werden er herinneringen aan de flat opgehaald tijdens de boekpresentatie. Lokale bekendheid Coba & de Cobats praatte de middag aan elkaar met liedjes en verhalen over het oude Scheveningen. Als verrassing voor de bewoners was er zelfs een afscheidslied geschreven voor de flat: "Tabee Hoog Lindoduin, ‘k hoef geen villa of tuin. Want hier vind ik m’n rust, aan de Scheveningse kust. M’n flatje waar ik zoveel van hou.'' Onder genot van een advocaatje met slagroom zong de hele zaal mee.

Om de bijeenkomst te realiseren hebben Esther en Annemieke samenwerking gezocht met vereniging de Volharding, was er Scheveningse haring en sponsorde HTM de kaartjes voor de bewoners. Fonds 1818 heeft onder andere de herinneringsboekjes en de foto-expositie gefinancierd.