Help! Mijn aanvraag voldoet niet aan alle spelregels

Katwijk op 15 mei 2018

''Ik ben bij Fonds 1818 terechtgekomen door gewoon te googelen. Ik heb ze aangeschreven, maar helaas werd mijn aanvraag niet gehonoreerd'', vertelt Anita Geerlings, die zich De Stadsboerin van Katwijk noemt.

Prachtig idee, maar niet genoeg vrijwilligers
Anita wil mensen betrekken bij de natuur en hen stimuleren om duurzamer te leven en te tuinieren. Zo denkt ze eraan om een groene tuin aan te leggen, een gemeenschappelijke moestuin, een compostplaats, een bloementuin, een wilgendoolhof, een speeldernis (natuurlijke speeltuin), een kerstbomenasiel en een fruit- en kruidentuin. Anita's plan is, samen met nog acht andere initiatieven, door gemeente Katwijk uitgekozen om van de Duinvallei in Katwijk de komende 10 jaar een aantrekkelijk gebied te maken. "Het gaat mij erom dat we meer buiten bezig zijn met elkaar; duurzaam met groen, groeien en bloeien. Mensen kunnen bomen en struiken die ze kwijt willen, komen brengen. Of bloembollen, zaden, kruiwagens, snoeischaren, scheppen... Bijna alles is hier mogelijk." Er is een regel: tegel eruit, plant erin. ''Van de tegels maak ik stapelmuurtjes. Dat is goed voor de biodiversiteit.''

Precies het soort idee waar Fonds 1818 achter staat en graag steunt. Het stimuleert het samenzijn, het heeft een maatschappelijke meerwaarde voor de directe omgeving, kennis wordt overgedragen, de natuur wordt een stukje geholpen, de buurt wordt er mooier van, de mensen leren elkaar kennen, het is duurzaam, de oogst kan verdeeld worden én er wordt gerecycled. Maar, Anita doet het nog allemaal alleen.

Creëer draagvlak
Fonds 1818 wil zien dat er draagvlak is voor jouw idee. Zijn er genoeg mensen die hetzelfde willen als jij? Niet iedereen uit jouw buurt hoeft het eens te zijn met de plannen, maar minstens drie personen - buren, vrienden of wijkgenoten - moeten er achter staan. Zo weten we dat voldoende mensen interesse hebben in hetgeen jij wil bereiken. Werk je samen met andere instanties, stichtingen, verenigingen of organisaties? Laat dat ons in je aanvraag weten! Hoe meer mensen betrokken zijn, hoe meer draagvlak je hebt.

Initiatief vindt plaats in de regio, maar ik woon er zelf niet
''Ik worstel met de spelregel dat ik moet wonen in het gebied waar mijn initiatief plaatsvindt. Ik woon namelijk in Katwijk, maar ik heb een idee voor Noordwijk'', vertelt een bezoeker aan het inspiratiecafé op 15 mei bij In Duyn.

''Mijn idee is om creatieve workshops te organiseren voor nabestaanden. Ik ben uitvaartverzorger bij Barbara Noordwijk en ik zou het zo mooi vinden als mensen door het maken van kunst of door te tekenen of knutselen, hun verhaal kunnen delen met anderen. Soms willen mensen helemaal niet praten over hun verlies, maar helpt het ze wel als ze kunst maken. Deze creatieve workshops wil ik laten plaatsvinden in Noordwijk, omdat ik daar een ruimte heb om de mensen te ontvangen, maar ik woon er zelf niet.''

Opereer in de regio van Fonds 1818
Zorg dat jouw initiatief plaatsvindt in de regio van Fonds 1818 en dat je daar zelf ook woont. In het geval van bovengenoemde uitvaartverzorger voldoet zij aan deze regel. Katwijk en Noordwijk vallen beide onder de regio van Fonds 1818. De voorkeur heeft dat je woont in de buurt waar jouw idee plaatsvindt, omdat je dan meer connectie hebt, meer feeling met de bewoners en zo beter betrokken bent, maar hier kunnen we coulant in zijn.

Wij gaan uit van vrijwillige inzet
Toch is er een andere reden waarom deze aanvraag nog niet aan de spelregels voldoet. Het is namelijk een idee vanuit het bedrijf, ingediend als zzp’er. Fonds 1818 gaat uit van vrijwillige inzet van buurtbewoners. Je mag geen personele kosten opnemen in de begroting.

Ben je benieuwd of jouw idee voldoet aan de spelregels? Kijk dan hier.