Een speeltuin, vlindertuin, moestuin of een tafeltuin. Als je plannen hebt om iets blijvends te plaatsen in de openbare ruimte, is het verstandig om eerst bij de gemeente te checken of jullie plan is toegestaan.
De gemeente is eigenaar van openbare ruimtes en mag daarom zeggen of jullie bijvoorbeeld een speeltuin mogen aanleggen. Vaak komt daar meer bij kijken dan de speeltuin zelf, namelijk een aantal facilitaire zaken en veiligheidsmaatregelen. Denk aan bankjes, een omheining en prullenbakken.
Het potje van de gemeente is leeg
''Bij ons in de wijk hebben we een heel mooi speeltoestel mogen neerzetten. Daar heeft de gemeente het grootste deel van gefinancierd. Het toestel is geweldig voor de kinderen in de wijk. Ook de tieners maken er graag gebruik van in de avonduren, maar de ouderen voelen zich een beetje buitengesloten. Er ligt een jeu de boulebaan naast het speeltoestel, maar die is compleet verwaarloosd. Nu willen we dus die baan opknappen en het gebied verder nuttig maken met misschien een moestuintje, bankjes en een wormenhotel. Dat is voor alle leeftijden leuk. Maar de gemeente wilt er geen geld meer voor uittrekken, dus kloppen we bij Fonds 1818 aan'', vertelt Irene, een gedreven Noordwijkerhoutse.
Irene heeft het advies gekregen om haar plannen om de speeltuin verder aan te pakken goed op papier te zetten. 'Wat wil je precies doen? Voor wie is dat een meerwaarde? Wat mag het kosten? Heb je genoeg bewoners opgetrommeld die vrijwillig de handen uit de mouwen willen steken?'
Als dit eenmaal op papier staat mag ze naar de gemeente om toestemming te krijgen om dit uit te voeren en als zij geen financiën kunnen verstrekken, dan kan ze het plan bij Fonds 1818 voorleggen.
Medewerking van de gemeente
Medewerking van de gemeente is belangrijk bij het opzetten van buurtprojecten die een blijvende verandering bieden aan de openbare ruimte. Alleen dan heeft het project namelijk kans van slagen. Maar ook als je een openbare plek eenmalig wilt gebruiken voor een groot feest bijvoorbeeld of een voetbaltoernooi, dan heb je misschien een vergunning nodig. Kijk hiervoor op de website van jouw gemeente, daar staat vaak al heel veel informatie.
Twee enthousiaste jongens vertellen: ''Wij willen iets doen voor de jongeren in ons dorp. De laatste tijd komen er meer kinderen, vooral Poolse, in Noordwijkerhout wonen en daar hebben we geen connectie mee. We denken er daarom aan om een voetbaltoernooi te organiseren op de velden hier in het dorp. De voetbalvereniging waar wij zitten organiseert maar af en toe wedstrijden, en dat geeft niet, wij gaan het gewoon zelf doen. Het toernooi dat wij willen organiseren is voor alle kinderen, vereniging of niet, van welke afkomst dan ook én voor meisjes.
De meeste Poolse mensen hier spreken geen Nederlands, dus we willen connectie maken met iemand die zowel Nederlands als Pools spreekt en ons kan helpen de jongeren te bereiken. Sowieso verwachten we tegen de 40 tot 60 kinderen voor het voetbaltoernooi.''
Voor zo’n kleinschalig evenement zijn er waarschijnlijk geen vergunningen of faciliteiten zoals wc’s verplicht, maar het is verstandig om toch even op de website van jouw gemeente te kijken. Daar vind je alle nodige informatie met betrekking tot het organiseren van een evenement in de openbare ruimte.
Ik heb de gemeente niet nodig!
''Ik zit bij de vereniging van de kinderboerderij hier in Noordwijkerhout en ik wil graag dat mensen die slecht ter been zijn ook bij ons op de boerderij kunnen komen en dat ze zelf de handen uit de mouwen kunnen steken. Dat geeft ze een gevoel van waardigheid.
Ik ken genoeg instanties in Noordwijkerhout die mensen met een beperking helpen en ik zie vaak dat het lastig voor ze is, vanwege hun beperking, om mee te doen met activiteiten. Nu dacht ik aan een tafeltuin neer te zetten bij ons op de boerderij. Eentje van ruim drie meter lang en breed, waar je dus met een rolstoel of rollator aan kunt schuiven. Wellicht in een u-vorm, dat weet ik nog niet zeker. Maar ik heb de gemeente gelukkig niet nodig! Want een tafeltuin kun je gewoon verplaatsen en ik verwacht niet in een keer heel veel mensen.''
Weet je niet zeker of je eerst bij de gemeente langs moet met jouw plan? Neem contact met ons op. We denken graag met je mee.