Een duwtje in de rug door Fonds 1818

Voorschoten - Wassenaar op 16 mei 2018

''We hebben de ruimte, vergunningen en een budget van de gemeente om een speelplek in onze buurt te creëren. Maar we hebben net even meer geld nodig om het écht af te maken'', vertelt een actieve moeder tijdens het inspiratiecafé in Voorschoten op 16 mei.

''Alle speeltoestellen bij ons in de buurt zijn weggehaald door de gemeente, toen ze ruim drie jaar geleden constateerden dat er een aanzienlijk lager percentage kinderen woont. Ik spreek wel eens bewoners die er sinds de jaren 70 wonen en die hebben de wijk van kindvriendelijk, naar steeds minder kindvriendelijk zien gaan, tot het punt waarop er nu helemaal geen speelgelegenheid is. Ik werk zelf bij de gemeente, dus ik weet hoe die dingen werken. Dat heeft met het ruimtebeleid van de gemeente te maken. Als die zien dat er andere behoefte is in een buurt, dan gaat de aandacht logischerwijs daarheen.''

Checklist is rond op een ding na
''Ik ben zelf moeder van drie kinderen en een paar jaar terug begon ik het heel storend te vinden dat mijn kids nergens veilig buiten konden spelen. Er komen steeds meer bewoners met kinderen bij in de wijk en nu dacht ik, hier moeten we iets aan doen. Eén van mijn collega-moeders heeft bij de gemeente aangeklopt en gevraagd of er plannen zijn. Die zeiden dat er nog te weinig kinderen in de buurt wonen, maar dat als we iets willen en een plan uitwerken dat de gemeente bereid is er budget tegenover te stellen.
Nou, daar hebben we natuurlijk geen gras over laten groeien. We hebben een aantal bewoners opgetrommeld en we zijn gaan nadenken over wat we eventueel nodig hebben, voor welke leeftijdscategorie, waar de speelplek moet komen, of er genoeg animo voor is. We hebben offertes opgevraagd bij speeltoestelboeren en die met elkaar vergeleken. Ondertussen hebben we de gemeente aangehouden, anders vergeten ze ons en gaat het budget ergens anders naartoe.''

Gemeente werkt mee
''Nu hebben we samen met de gemeente een speelplek gevonden, een terrein van 20 bij 20 meter dat verwaarloosd is. Een van de initiatiefnemers, ook een moeder, heeft een professionele tekening gemaakt voor de invulling van het terrein.

Van de gemeente hebben we € 15.000 ter beschikking gekregen en daarmee komen we aan een speeltoestel, maar we zouden het wel aardig vinden als het niet zomaar een braakliggend veldje wordt met een speeltoestel in het midden. Het mag groener, mooier, met een omheining en bankjes. Het moet voor iedereen een fijne plek zijn om naartoe te komen waar we samen zorgen voor de natuur en het op die manier beter leren kennen. Dus we dachten aan verschillende soorten gras, vlinderbomen, waterpartijen, planten en meer van dat soort groen-ideeën.''

Een extra zetje om het plan af te maken
Projectadviseur Rien van der Velden geeft het advies om eens te kijken naar het project Groene Schoolpleinen, een initiatief van Fonds 1818 wat basisscholen in de regio stimuleert om hun plein groener te maken. ''Het kan best inspirerend zijn om te zien wat die basisscholen allemaal voor groene dingen op de speelplaats hebben. Zoals speeltoestellen van boomstammen. De mogelijkheid om plantjes en diertjes te ontdekken en struinen door het groen zorgen ervoor dat kinderen anders met elkaar spelen en meer in contact komen met de natuur. Uit ervaringen is gebleken dat de kinderen minder ruzie maken en een meer creatief spelgedrag ontwikkelen. Ook krijgen zij meer begrip voor het belang van natuur en milieu'', vertelt Rien.

Heb jij ook een uitgewerkt plan en heb je net ietsje meer budget nodig om het goed rond te maken? Laat het ons weten door je plan hier in te dienen.