Duur materiaal aanschaffen

Zoeterwoude 9 oktober 2018

''Ons project Fietsmaatje geeft mensen die niet zelf meer kunnen fietsen de gelegenheid om een ritje te maken op een duofiets. Dat geeft ze dat gevoel van vrijheid wat je hebt als je fietst, maar je hoeft niet zelf te trappen, sturen en evenwicht te bewaren'', vertelt Greetje, bezoeker aan het inspiratiecafé in Zoeterwoude.  

Fietsmaatje
Greetje: ''Zoals onze burgemeester Bloemen in de presentatie vanavond al zei: Zoeterwoudenaren regelen veel zelf. Wij hebben geen jongerenwerk of ouderenzorg, want wij vangen dat onderling op. Zo hebben we dus een duofiets geregeld, zodat ouderen die niet meer kunnen fietsen, toch die ervaring krijgen.

Er is heel veel animo voor hier in het dorp. We hebben ook voldoende fietsmaatjes, vrijwilligers te over. We zijn op het punt om een tweede fiets aan te schaffen, maar daar hebben we geld voor nodig. Dus ik ben vanavond hier om te polsen of we donatie kunnen krijgen voor een nieuwe duofiets. En meteen een vraag die ik heb: willen jullie meedenken over waar we die fietsen kunnen stallen?''

Dure, elektrische apparaten
Fonds 1818 doneert niet aan particulieren voor waardevolle goederen, zoals multimedia-apparatuur, auto's, computers, naaimachines of (elektrische) fietsen. Dat zijn vaak spullen die ergens achter slot en grendel bewaard moeten worden, daar moet dus iemand verantwoordelijk voor zijn, die moet de plek beheren, heeft vaak als enige een sleutel en de spullen moeten onderhouden worden. Dit zijn beperkingen die meespelen bij het aanvragen van geld voor duur materiaal, omdat het ten nadele is van het gebruik door grote groepen mensen. Wij willen dat ons donatiegeld zoveel mogelijk mensen helpt.

Toch komt het wel eens voor, in uitzonderlijke gevallen, dat Fonds 1818 voldoende draagvlak ziet in een langlopend project waar stevig, prijzig materiaal voor nodig is, zoals het Fietsmaatje-project. Factoren die hierin meespelen: de fietsen kunnen het hele jaar door gebruikt worden, er zijn voldoende mensen die er gebruik van maken, vrijwilligers zijn niet gebonden aan één ruimte of vaste plek om het materiaal te gebruiken en het ophalen van de sleutel is vrij laagdrempelig.

Stallingsruimte
Er bestaan soortgelijke projecten zoals het Fietsmaatje-project van Greetje. Die hebben bijvoorbeeld een afspraak met de lokale Albert Heijn. Daar wordt de sleutel van de fiets en/of de stallingsruimte bij de servicebalie bewaart. Vrijwilligers kunnen die sleutels ophalen als zij een speciaal pasje tonen. Op die manier hoef je geen mensen aan huis te ontvangen en hoef je dus ook niet zelf beschikbaar te zijn.

Heb jij duur materiaal nodig voor jouw buurtproject en weet je niet zeker of je daar geld voor kunt krijgen bij Fonds 1818? Ga erover met ons in gesprek.