Donatie aanvragen hoeft niet ingewikkeld te zijn

Teylingen op 15 februari 2018

‘’Samen met een paar buurtbewoners hadden we het idee om een vervallen grasveldje nuttig te maken. We zijn gaan googelen op alle mogelijke fondsen, die zijn we gewoon gaan schrijven, dan krijg je een eerste positieve reactie en realiseer je je dat het niet zo ingewikkeld is’’, vertelt Hannerieke Dekkers, inwoner Warmond-Teylingen, tijdens een Verrijk je Buurt Inspiratiecafé op donderdagavond 15 februari. 

Fonds 1818 ondersteunt met het jubileumproject Verrijk je Buurt, buurtbewoners bij het formuleren, concretiseren en indienen van hun buurtideeën. Zo’n 35 enthousiaste Teylingenaren kwamen langs in Theater Het Trefpunt voor professioneel advies door Fonds 1818. 

Marjet van Os, projectleider Verrijk je Buurt bij Fonds 1818, gaat in 2018 samen met groepjes projectadviseurs van het fonds de wijken in met zogenoemde Inspiratiecafés. Buurtbewoners krijgen tijdens deze bijeenkomsten de kans om vragen te stellen, ideeën op te doen en tips en advies te krijgen. Buurtideeën die voldoen aan de spelregels krijgen maximaal € 3000. ''Het aanbieden van onze hulp is ons cadeau aan de regio, omdat we 200 jaar bestaan'', vertelt Marjet.

Samenwerken met meerdere partijen

Hannerieke: ‘’In Warmond is een grasveldje en speelterrein voor sporthal De Geest, dat in vervaling is geraakt. Op een dag opperde iemand in de WhatsAppgroep die we hebben met onze buren, of we niet iets konden doen met dat veldje, zodat het weer bruikbaar wordt. Het bleef eerst een beetje stil, maar uiteindelijk reageerden twee mensen. We zijn begonnen door brutaal te zijn en gewoon vragen te stellen aan de gemeente. We hebben gebeld om te horen of er al plannen waren voor dat veldje en wat er mogelijk is. Toen konden we een afspraak maken en zo ging het een beetje rollen.

We zijn gaan googelen op alle mogelijke fondsen, die gingen we schrijven en op den duur kwamen er veel positieve reacties. Inmiddels zijn we 1,5 jaar verder sinds het idee in 2016 werd geopperd. Destijds ging het om een terrein van 10 bij 20 meter, inmiddels mogen we van de gemeente het vierdubbele gebruiken. We hebben het Jacoba van Beierenfonds Teylingen aangesproken, het Schipholfonds, Fonds 1818 natuurlijk, maar bijvoorbeeld ook de Albert Heijn in Sassenheim. Die heeft een statiegeldactie gedaan. Bij de Albert Heijn in Warmond komt er ook een statiegeldactie, verschillende particuliere bedrijven steunen ons, ook de Rabobank, de ANWB en het Oranjefonds met Burendag.’’

Om donatie te krijgen van Fonds 1818 moet je minimaal met z’n drieën het initiatief nemen. Bekijk hier de spelregels.

Verrijk je Buurt steunt kleine donatieaanvragen tot € 3000

‘’We vinden het ook leuk om kleine donatieaanvragen te krijgen. Al heb je maar € 500 nodig voor nieuwe bloembakken om de binnenplaats op te fleuren en zo buurtbewoners te stimuleren gebruik te maken van die ruimte’’, vertelt Marjet het publiek geruststellend na het horen van de omvang van Hanneriekes project.

Bestrijding van eenzaamheid en angst voor het onbekende

‘’Wij willen de buurt duidelijk maken dat de kerk openstaat voor iedereen, van welke achtergrond of afkomst dan ook. Maar nu willen we ook voor de mensen koken. We willen op die manier zorgen dat er minder eenzaamheid is. Onze missie is om de welzijn van mensen in Warmond te verhogen en we zijn overtuigd dat ontmoeting en verbondenheid daarin essentieel zijn’’, vertellen twee dames van de St. Matthiaskerk in Warmond. Projectadviseur Rien van der Velden pakt er een Verrijk je Buurt toolbox bij en gaat met de vrouwen om de tafel om het idee op papier te krijgen.  

Een andere groep vrouwen vertelt aan een tafel ernaast hoe zij op het idee zijn gekomen om een cultureel centrum te beginnen. ‘’Wij zijn vier jaar geleden in Warmond komen wonen vanuit Syrië. In een van de eerste weken dat we hier waren kwam mijn dochter een dag van school met de vraag of ik alsjeblieft alleen nog maar Nederlands brood wilde meegeven. Mijn dochter werd namelijk op haar vingers getikt dat ze pannenkoeken meenam voor de lunch. Syrisch brood lijkt op pannenkoeken. Ik heb meteen de lerares gesproken en voorgesteld om de volgende dag de klas te trakteren op Syrisch brood. Dat vond ze geweldig en nu hebben alle kinderen kennisgemaakt met Syrische ontbijtgewoontes.

Met ons cultureel centrum voor kinderen willen we overbrengen dat je niet bang hoeft te zijn voor het onbekende. We willen de nieuwe generatie andere culturen helpen begrijpen.

Voor vandaag willen we een pilot indienen van 2 of 3 workshops op basisscholen en dan kijken hoe dat loopt, of de kinderen het leuk vinden. We zijn aangesloten bij de stichting Syrische Vrouwen in Nederland. We hebben een begroting gemaakt voor het complete project en daar hebben we een hogere donatie voor nodig dan je via Verrijk je Buurt kunt krijgen, maar dat komt later wel. Eerst de pilot draaien.’’

Vraag het de wijkregisseur

Eshter den Hertog, Wijkregisseur in Teylingen: ‘’Het is heel erg leuk om te zien dat er door Fonds 1818 zo dichtbij de mensen gezocht wordt om je verder te krijgen. Wij wijkregisseurs in Teylingen ondersteunen dat! Wat wij doen is projecten die bij de gemeente niet direct gehonoreerd worden, weer op weg helpen. We brengen de juiste mensen samen, we wijzen bijvoorbeeld op andere initiatieven, dragen fondsen aan, we helpen bijvoorbeeld bij het uittekenen van plannen, dat soort zaken. Uiteindelijk helpen we de mensen de dingen zelf te regelen.’’

Verrijk je Buurt zorgt voor de opstart van projecten

Alles wat straten en buurten beter, mooier, gezelliger, nuttiger maakt, komt in aanmerking. We hebben natuurlijk wel een paar spelregels, maar laat je daar niet door afschrikken. Begin bij het opschrijven van jouw idee en probeer andere buurtbewoners mee te krijgen. Bekijk hier wanneer de komende Inspiratiecafés plaatsvinden in jouw buurt.

Foto's door Valerie Kuypers