Bewoners met soortgelijke ideeën

Delft 12 juni 2018

Geregeld komen we bewoners tegen die dezelfde ideeën hebben, maar dat niet van elkaar weten. Op het inspiratiecafé op 12 juni in Delft zaten Roxanne en Petra bij elkaar aan tafel en hadden nietsvermoedend hetzelfde idee voor hun buurt.

''Ik ben Roxanne en ik woon op de Oude Delft en studeer hier in de stad. Het viel me op dat de boomspiegels en perkjes bij ons in de straat er maar triest bij liggen. De mensen zetten er hun fiets in en tegen bomen aan, waardoor het groen er niet groeit. Er is wel groen in de stad, maar eigenlijk alleen als je omhoog kijkt.''

'Fietsprobleem' in Delft veroorzaakt grauw straatbeeld
''Nu dacht ik: hoe kunnen we de stad groener maken en tegelijkertijd iets doen tegen de hoeveelheid fietsen in onze stad? Dus ik ben samen met mijn vriend bloemetjes en aardbeien gaan planten in het perkje en in de boomspiegels voor onze deur. Wij zitten graag buiten en nu het opkomt zitten we er vaker! De buren vinden het er ook leuk uitzien.

Het is alleen wel jammer dat als de groenwerkers van de gemeente komen, ze het eruit trekken, omdat ze misschien denken dat het onkruid is of simpelweg niet in de gaten hebben dat iemand dat daar gezaaid heeft. Dus we zijn omheiningen gaan maken, heel simpele 5 cm hoge randjes in de boomspiegels. Daardoor plaatsen de mensen hun fiets er al niet meer in, maar op de stoep rondom de boom én het ziet ernaar uit dat de groenwerkers het ook snappen.

Nu willen we het doortrekken over de hele stad. In ieder geval de binnenstad. Zodat het ook voor toeristen aantrekkelijker wordt en het straatbeeld verbetert'', vertelt Roxanne.

Buurtbewoners leren elkaar kennen en ontdekken gelijke belangen
Aan dezelfde tafel zit Petra, die tijdens haar voorstelmomentje vertelt dat ze hetzelfde probleem wil oplossen. ''Toen ik op de Molslaan kwam wonen viel het me op dat het er zo kaal is. Stenen, beton, metaal en helemaal geen groen. Dus ik heb een bankje neergezet en een paar plantenpotten met bloemetje. Aan het begin zeiden mijn buren; oh pas op, want dat gaat allemaal de gracht in! Maar al met al blijft het staan. Mijn naaste buren hebben het nu ook gedaan en voorbijgangers reageren er positief op. Aan de overkant van de gracht is geprobeerd om de boomspiegels te verfraaien, maar de grond is daar zo hard dat er geen beginnen aan is. Nu dacht ik: laten we met meer buren wat harder ons best doen om die boomspiegels op te pimpen, met een rand er omheen en nieuw aarde om in te zaaien'', aldus Petra.

Tips, tricks en oplossingen
Een andere buurtbewoner aan tafel vraagt zich af hoe dat gaat met de fietsen. ''Waar gaan die heen? Want als ze niet tegen de boom mogen staan, dan moeten ze ergens anders naartoe.'' Waarop Roxanne antwoordt: ''Bij mij zetten ze hem dan bij een andere boom of vanwege de omheining zetten ze hun fiets neer op de stoep rondom de boom. Zoiets kleins kan er al voor zorgen dat mensen hun fiets niet meer in de boomspiegel neerzetten. Het is ook leuk om te zien dat mensen blijven staan om te kijken naar de bloemetjes en aardbeitjes.''

Projectadviseur Murat geeft de tip om een bordje in de perkjes en boomspiegels te steken, zodat iedereen, ook de groenwerkers vanuit de gemeente, weet dat daar gezaaid is.

Heb jij ook ideeën om jouw buurt mooier te maken? Kom dan eens langs bij een Verrijk je Buurt inspiratiecafé. Misschien lopen er meer mensen rond met hetzelfde idee en kunnen jullie de krachten bundelen. Kijk in de agenda wanneer we waar zijn.