Betrokkenheid in de buurt

Wassenaar 17 september 2018

Veel aanvragen over buurtinitiatieven gaan over de betrokkenheid van bewoners met elkaar en met de leefomgeving. Of dat nu oud met jong is, nieuwe bewoners met bestaande bewoners of vluchtelingen met de rest van de wijk, veel mensen willen dat bewoners meer betrokken zijn. Maar hoe krijg je dat voor elkaar als je in eerste instantie geen connectie met elkaar hebt?

Wethouder Onderwijs Wassenaar, Inge Zweerts de Jong: ''Ik hoop dat de mensen vanavond niet alleen zijn gekomen om te luisteren, maar dat ze ook durven te vragen. Ik wil met jullie samen de buurten mooier maken door bewoners daarbij te betrekken. We moeten niet wachten op de gemeente. De kracht is dat de mensen zelf bedenken wat er nodig is in de wijk, niet de gemeente die zegt wat er aan de wijk moet gebeuren.''

Alles begint bij communicatie
Wethouder Zweerts de Jong zegt het terecht; het begint bij het uitspreken en durven vragen. Wees niet schuw om de conversatie aan te gaan. Met een positieve benadering kom je een heel eind. Klop eens aan bij de buren of nodig ze uit voor een kopje koffie of een broodje. Laat weten dat je kennis wilt maken, dat je open staat om met elkaar te praten over het verbeteren van jullie leefomgeving. Zo leer je mekaar kennen en is het eerste stapje naar betrokkenheid gezet.

''Burendag is een heel goed moment om de deuren open te zetten. Letterlijk'', zegt Dorine, bezoeker aan het inspiratiecafé in Wassenaar. ''Met een paar buren hebben we een straatfeest georganiseerd op Burendag. Het is voor iedereen en met die insteek is er wat ons betreft geen drempel om mee te komen feesten. We hebben tenten, hapjes, drankjes en dus hopelijk een groot publiek. Het is bedoeld voor jong en oud, dat ze elkaar makkelijker kunnen vinden.''

Medestanders zoeken
Probeer zoveel mogelijk mensen in de buurt te spreken. Er zullen altijd buren tussen zitten die liever geen contact hebben en dat is niet erg. Onthoud: betrokkenheid moet je voelen, moet je willen en als iemand dat niet wil, dan mag dat ook. Maar hoe meer mensen je spreekt hoe groter de kans dat er medestanders zijn. Het groepje mensen wat wel betrokken wil zijn kun je het beste leren kennen door samen een project uit te voeren.

''Mijn buurvrouw en ik willen de gezamenlijke tuin aanpassen, zodat de bewoners van het seniorencomplex naar buiten komen. Met aanpassen bedoelen we geschikt maken voor rollators en rolstoelen.
De tuin ligt centraal in de buurt, dus het is voor iedereen toegankelijk, maar het opknappen doen we voornamelijk om de senioren de deur uit te krijgen en ze beter te leren kennen. Ik heb gelukkig goed contact met mijn buurvrouw, vandaar dat we dit kunnen opzetten'', vertelt Hanneke.

Connectie via de kinderen
''Ik ben Ellen. Ik woon aan de Zonneveldweg en heb 20 jaar als kok gewerkt. Nu organiseer ik vaak themamiddagen voor kinderen. Met Sinterklaas, Kerst, Pasen, maar ook nu met het herfstseizoen. Dan gaan we pompoenen kerven en taarten bakken. Een stuk of 20 kinderen doen altijd mee en die heb ik leren kennen via mijn kleinzoon en zijn school. Ik organiseer de middagen bij mij thuis, maar ik zou het ook wel leuk vinden als het voor de hele buurt is. Dan wil ik gebruik maken van het buurtcentrum en het voortzeggen, zodat er andere kinderen op af komen. We kunnen koekjes bakken, ontbijten, noem maar op. Ik zie dat daar best wel animo voor is.
Uiteindelijk gaat het erom dat het de buurt verrijkt, dus als je met z’n allen zoiets organiseert en uitvoert dan komt het ten goede van de relatie onderling. De meeste buren ken ik wel, we groeten elkaar, maar iets gemeenschappelijks doen we eigenlijk nooit. We maken wel eens een praatje en het is gezellig, maar daar blijft het bij, dus dit lijkt me een mooie manier om meer connectie te krijgen'', aldus Ellen.

Elke zaterdag burendag
In principe kan natuurlijk elke zaterdag een burendag zijn. Je hoeft niet te wachten op het officiële moment om iets samen te doen. Bij mooi weer kunnen jullie afspreken op de plek waar je eventueel een wormen- of bijenhotel samen wilt opzetten. Probeer de eerste stap te zetten; aanbellen, met elkaar praten, vragen stellen, ideeën aanhoren, meningen geven, sta open voor een ander en voor je het weet zijn jullie meer betrokken!