Behoefte aan meer activiteiten in de buurt

Leidscheveen-Ypenburg op 12 april 2018

''Ik woon sinds twee jaar in Ypenburg. Zelf kom ik uit het centrum van Den Haag waar van alles wordt georganiseerd voor en door buurtbewoners. Dat mis ik hier in Ypenburg, het gemeenschapsgevoel, het gevoel dat je deel uitmaakt van een buurt'', vertelt Sara, een jonge moeder, donderdagavond 12 april tijdens een Verrijk je Buurt inspiratiecafé.

Leidschenveen-Ypenburg is een druk bewoond gebied net boven Den Haag, waar veel jonge gezinnen met kinderen wonen met verschillende culturele achtergronden. Ook relatief veel expats hebben hun weg gevonden naar de gemeente, maar de meeste mensen leven nog erg op zichzelf. Op het Verrijk je Buurt inspiratiecafé 12 april, was dan ook de toon om mensen te betrekken en meer samen te doen.

Voor en door buurtbewoners
''Sinds ik zelf kinderen heb, heb ik het idee om kinderactiviteiten te organiseren. Hier in Ypenburg zijn veel mooie plekken voor kinderen, zoals speelplaatsen, parkjes en duinachtige gebieden, maar er wordt heel weinig gezamenlijk georganiseerd. Dat vind ik jammer, want zo kennen we elkaar eigenlijk niet. Ik wil dat buurtbewoners meer met elkaar en de buurt betrokken raken'', zegt Sara bezorgd. ''Bij basisschool de Paradijsvogel zit een heel leuk speelpark en daar wil ik een activiteit organiseren. Gewoon kleinschalig, een keer op een middag voordat de zomer begint. Ik wil dit samen met andere buurtbewoners opzetten. De organisatie ervan is namelijk ook meteen een manier om elkaar beter te leren kennen.''

Terwijl Sara haar idee vertelt komt een andere deelnemer uit het groepje met het idee om een enquête rond te laten gaan in de wijk, waarin ze vraagt of er mensen zijn die willen helpen en wat de kinderen leuk vinden om te doen op zo’n middag. Weer een andere deelnemer tipt over de Ypenburgse scouting en hoe zij misschien kunnen helpen met activiteiten verzinnen, zoals spijkerbroek hangen, levend ganzenbord of Crazy 88.

Van leuk feestje met vrienden naar ware buurtactiviteit
Sara’s idee is een prachtig voorbeeld van een initiatief waar Fonds 1818 oren naar heeft. Het brengt mensen samen, het zorgt voor samenwerking, onderlinge tolerantie, maar ook gewoon voor activiteit in de buurt.

Soms krijgt Fonds 1818 ideeën te horen die nog niet helemaal passen bij het fonds, zoals het organiseren van een Halloweenfeestje met vrienden. ''Wij doen al een paar jaar een Halloween spooktent opzetten in onze straat. Een soort labyrint waar mensen doorheen kunnen en onderweg zien ze allemaal griezelige dingen. Dit begon met een feestje voor onze vrienden, maar dat werd zo groot dat buurtbewoners van een paar straten verder ook kwamen kijken. Afgelopen jaar was het echt een hit. We hebben in 2,5 uur tijd 1.600 man door de tent laten gaan. We hadden zo een klikker waarmee we de mensen konden tellen. We hebben zelfs niet iedereen binnen kunnen laten, want het was teveel. Er stond een wachtrij van 100 – 150 meter. Het is dus uitgegroeid tot iets groters dan een feestje met vrienden. Bewoners uit andere wijken komen zelfs langs. Afgelopen keer kwamen er mensen uit Voorburg kijken. We betrekken steeds meer bewoners bij de organisatie, want met z’n tweeën kunnen we dit niet aan. We hadden vorig jaar bijvoorbeeld ook buren die in de spooktent stonden om de mensen te laten schrikken.

Nu zijn we vanavond gekomen om eens te kijken wat er mogelijk is qua geld, maar ook of jullie tips hebben waar we in de buurt tenten en van die heaters kunnen huren. We hadden namelijk al even gezocht, maar dan betaal je € 1.500 bezorgkosten, omdat het ergens uit het noorden van het land moet komen.''

Fonds 1818 steunt niet zomaar feestjes, maar wil wel meedenken als het feest gaat om bewonersparticipatie, iets waar dit Halloweenfeestje op is uitgelopen. Een buurtinitiatief rondom Halloween, dat bewonersparticipatie stimuleert kan bijvoorbeeld ook een pompoentaartenwedstijd zijn, die je met z’n allen organiseert en waar bewoners zelf aan meedoen.

Onverwachts heeft iedereen hetzelfde idee
Het Verrijk je Buurt inspiratiecafé kan een plek zijn waar je professioneel advies wilt inwinnen van een projectadviseur of iemand van de gemeente. Ook kan het een plek zijn waar je andere bewoners leert kennen en misschien met ze gaat samenwerken. ''Wij zaten met vier bewoners van Ypenburg aan een tafel en daar bleek dat iedereen een soortgelijk idee had. Een begon over een buurtpicknick met als hoofddoelgroep expats. Expats weten niet goed de weg te vinden naar andere buurtbewoners en met zo’n picknick wordt het contact laagdrempelig.
Hoe leuk is het om ergens op een centrale plek allemaal internationale gerechten met elkaar te delen. Ik zag instemmend geknik om me heen; de anderen wilden ook een buurtpicknick organiseren, dus we hebben gebrainstormd. Het idee is specifiek voor Ypenburg. Initieel gericht op expats, maar het is uiteindelijk voor iedereen. Expats hebben een enorme meerwaarde als die met de rest van de omgeving in contact komen.''

Heb jij ook een idee om jouw buurt te verrijken, maar geen idee hoe je begint? Ga naar verrijkjebuurt.fonds1818.nl. Wij helpen je op weg.