Aftrap jubileumcampagne in Lisse

Lisse op 22 januari 2018

''Ik had zelf altijd de vrees: oooh dat worden ellelange formulieren, moeilijk moeilijk, laten we het maar op een andere manier proberen te realiseren, maar ik ervaar de laatste tijd dat het aanvragen van financiering bij Fonds 1818 gewoon steeds eenvoudiger wordt. Ik ben heel blij dat het fonds o.a. zo’n mooi project rondom Rustoord in Lisse heeft gefinancierd, zodat we een stuk braakliggend groen opnieuw kunnen gebruiken'', vertelt Monique van der Weijden, buurtregisseur gemeente Lisse, tijdens de allereerste Inspiratiecafé op maandagavond 22 januari.

Ruim 70 Lissenaren stonden maandagavond in de foyer van Theater Floralis om professionele advies en hulp te krijgen voor het opstellen van een plan van aanpak voor buurtideeën. ''Ik heb zoveel ideeën om mijn straat te verbeteren, maar ik weet gewoon niet waar ik moet beginnen, dus ik ben gekomen om te kijken hoe anderen dat doen en of iemand van het Fonds me op weg kan helpen'', vertelt een buurtbewoonster uit Lisse. 

Inspiratiecafés in het werkgebied van Fonds 1818

Het werkgebied van Fonds 1818 is 1,4 miljoen inwoners groot. Jaarlijks worden er gemiddeld 1.237 aanvragen gehonoreerd. Dat is 73% van de totale aanvragen die het fonds ontvangt. ''We keuren dus ook wel eens wat af, maar om onze pot leeg te krijgen hebben we meer aanvragen nodig. Dus Lisse, help ons jullie stad op de kaart te zetten!'' roept Marjet van Os enthousiast. Zij is projectleider Verrijk je Buurt bij Fonds 1818 en gaat in 2018 samen met groepjes projectadviseurs van het fonds de wijken in met zogenoemde Inspiratiecafés. Buurtbewoners krijgen tijdens deze bijeenkomsten de kans om vragen te stellen, ideeën op te doen en tips en advies te krijgen. Buurtideeën die voldoen aan de spelregels krijgen maximaal € 3000. ''Het aanbieden van onze hulp is ons cadeau aan de regio, omdat we 200 jaar bestaan'', vertelt Marjet.

Fonds 1818 helpt buurten aan AED’s, mozaïekbankjes en meer

''Wij zijn vanavond gekomen met z´n vijfen en we hebben maar liefst drie ideeën voor onze buurt!'' vertelt een clubje trotse heren maandagavond in Theater Floralis. ''Eén daarvan is om bij ons wooncomplex een AED op te hangen, want weet u het is een complex voor senioren. Daar wonen mensen boven de 70 jaar en die hebben bijna allemaal een hartafwijking, maar er is geen AED in de buurt te bekennen! Wat moeten we doen om zo’n AED daar te krijgen?'' Eén van de projectadviseurs die al 25 jaar werkzaam is bij Fonds 1818 wordt erbij geroepen om de heren op weg te helpen. 

''Ik ben alleen gekomen, maar met héél veel ideeën. Zo wil ik een betonnen zitbank in onze buurt waar we met de buren een mooie mozaïek op kunnen maken. Dat maakt dat we elkaar beter leren kennen én het verfraaid de straat'', laat een van de bezoekers aan het Inspiratiecafé weten. Zo blijkt bij een rondje vragen iedereen geweldige ideeën te hebben of anders de intentie te hebben om hun buurt te verrijken.

Verrijk je Buurt zorgt voor de opstart van projecten

Alles wat straten en buurten beter, mooier, gezelliger, nuttiger maakt, komt in aanmerking. Denk aan het opzetten van een buurtkoffie, het mooier maken van boomspiegels, huiskamertrainingen over duurzaamheid, het kan ons eigenlijk niet gek genoeg. We hebben natuurlijk wel een paar spelregels, maar laat je daar niet door afschrikken. Marjet: ''Het belang is groot om vooral te helpen bij de opstart van een project. We merken dat mensen niet goed weten hoe ze moeten beginnen. Die barrière willen we wegnemen. Een fondsaanvraag klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet.''

Joop den Blanken, een buurtbewoner uit Lisse vertelde hoe zijn aanvraag verliep: ''Om ons plan voor een Jeu de Boulesbaantje aan te leggen in Lisse-Noord hebben we financiering gekregen van Fonds 1818. Het ging zo: ik wandel wel eens door mijn buurt en we hebben een parkje met een voetbalveldje en speelgelegenheid voor kinderen. Nu dacht ik: waarom zouden wij volwassenen niet wat meer gebruik van dat parkje kunnen maken? Dus ik begon om me heen te vragen en zo is het idee ontstaan om een Jeu de Boulesbaantje aan te leggen.''

Waar begin je dan?

''Ik ben allereerst naar de buurtregisseur gegaan en die zei rond te vragen of er meer mensen in de buurt zijn die hier behoefte aan hebben'', vervolgt Joop. ''Die waren er. Toen hebben we een enquête uitgestuurd om te zien of meer buurtbewoners zo’n baantje wilden gebruiken. De response was best flink en positief. Mensen kwamen bij mijn woonadres de enquête in de brievenbus gooien. Die betrokkenheid gaf ons energie om het door te zetten. 
Ik heb op fonds1818.nl gespiekt: wat vragen jullie nou en daar zijn we een avondje voor gaan zitten om antwoord op te geven. Op een gegeven moment moesten we inschatten wat het moet kosten. Ook daarvoor heb ik de buurtregisseur aangesproken en die adviseerde om eerst eens te praten met degene die het parkje beheert en die is met een indicatie gekomen van de kosten. Zo hebben we een begroting kunnen maken.''

Verrijk je Buurt Toolbox

Om het 200-jarig bestaan van Fonds 1818 én het cadeau aan de bewoners van Lisse symbolisch te markeren, ontvangt buurtregisseur Monique van der Weijden, een Toolbox. Hiermee kan zij buurtbewoners verder helpen na de Inspiratiecafé. ''Want ook als we straks weer weg zijn gaat onze hulp door.'' Met die woorden overhandigt Marjet de Toolbox.