Afkijken bij bestaande buurtinitiatieven

Haagse Hout op 19 april 2018

''Als vrijwilliger bij Wijkcentrum Mariahoeve kom ik veel vrouwen tegen die graag naailes willen volgen. Dus mijn idee is om hier in het wijkcentrum naailes te geven, maar daar heb ik natuurlijk machines en materialen voor nodig'', vertelt een mevrouw op donderdagavond 19 april op het inspiratiecafé in Haagse Hout.

De mevrouw in kwestie is sinds zes jaar vrijwilliger in Wijkcentrum Mariahoeve en organiseert activiteiten voor kinderen en hun ouders. Ze wil al tijden iets doen buiten de geijkte paden, speciaal voor vrouwen in Mariahoeve. Bij een rondvraag bleek dat zeker 25 vrouwen in de wijk naailes willen krijgen.

Professioneel advies
De toekomstige directeur van Fonds 1818, Sanne ten Bokkel Huinink, is voor het eerst een kijkje komen nemen bij een Verrijk je Buurt inspiratiecafé. Hij valt meteen met zijn neus in de boter, want er zijn genoeg bewoners om een praatje mee te maken en om tips en advies aan te geven.

Sanne adviseert: ''Ik meen me te herinneren dat er een wijkberaad in Mariahoeve is die ook een project heeft met naaimachines. Misschien kunt u eerst beginnen met in kaart te brengen of er al zoiets is waar u aan mee zou kunnen doen.''

Het is niet altijd nodig om het wiel opnieuw uit te vinden. In Nederland wordt er veel gedaan door maatschappelijk betrokken bewoners, door stichtingen, gemeentes, verenigingen en andere instanties. Het is daarom raadzaam om goed rond te vragen of er soortgelijke projecten lopen waar jouw project misschien bij aan kan sluiten.

Meerdere buurtinitiatieven laten samenkomen
Medewerker bij Vóór Welzijn en tafeldame op het inspiratiecafé Bibi Hageman, vult daarop aan: ''Voor zo’n grote groep heb je al gauw vier naaimachines nodig, een lockmachine en dan materialen: stoffen, fournituren, gereedschappen, etc. In Bezuidenhout-West is er ook een naaiclub, die actief is op specifieke dagdelen. Zij hebben dus apparatuur en materialen. Laten we eens kijken of jij die machines kunt gebruiken, wanneer ze niet door de naaiclub gebruikt worden, voor jouw groepje vrouwen. Het buurtcentrum in Bezuidenhout-West is het meest dichtbij voor jullie.''

Buurtprojecten kopieren
Een andere buurtbewoner wilt graag bankjes langs de speeltuin een paar straten verderop van haar huis. ''Er komen veel kinderen naar de speeltuin, maar hun ouders hebben niets om op te zitten en gaan dan wel eens naar de bankjes in de andere straat. Zo kunnen ze hun kinderen niet goed in de gaten houden. Daarom wil ik dat er bankjes komen bij de speeltuin.'' Mirjam Sierat, projectleider bij Bureau Graswortel, tipt over een soortgelijk project dat een buurtbewoner in een andere wijk in Den Haag heeft opgezet. Het proces dat zij doorlopen heeft, kan deze buurtbewoner zo in werking zetten. Beginnend bij het in contact komen met de gemeente of de woningbouwcorporatie, van wie de speeltuin is, en uitzoeken of er bestemmingsplannen zijn.

Heb jij ook een idee om jouw buurt beter, mooier of nuttiger te maken? Laat het ons weten! Wij helpen je op weg.

Foto's door Valerie Kuypers